0920 - 21 14 10 info@tandborsten.se

Hos tandhygienisten

Kan du få förebyggande behandling eller behandling av karies som inte behöver lagas, inflammation i tandköttet och tandlossning. Tandhygienisten gör även undersökningar samt ta bort tandsten, missfärgningar och plack som kan vara svåra att få bort hemma med hjälp av tandborsten. Tandhygienisten ger information och tips på hur du bäst sköter dina tänder hemma för att förebygga besvär och sjukdomar.

Behandling av tandsten
För att få bort tandstenen används olika verktyg. Dels ett handinstrument som tandhygienisten använder för att skrapa längs roten eller tandkronan. Det finns också ultraljudsspets, ett vibrerande verktyg som känner var tandstenen sitter och vibrerar bort den hårda beläggningen. Vid tandstensborttagning med ultraljudsspets, kan det ila lite under borttagningen eftersom vibrationen kan skapa en reaktion på pulpan/nerven i tanden. Så fort tandhygienisten slutar upphör ilningarna. Vid missfärgningar från tex snus, rökning, kaffe eller te kan en Airflow användas. Det är en bläster som blåser luft, vatten och ett saltbaserat pulver på tanden som på ett skonsamt sätt avlägsnar missfärgningarna.

I slutet av behandlingen poleras dina tänder med polerpasta som förfinar ytan och gör den slät, detta gör det svårare för bakterier att fästa.

Vad kostar en tandstensborttagning?
Kostnaden för tandstensborttagning ligger vanligtvis mellan 1000 – 1500 kronor. Kostnaden varierar beroende på hur mycket tandsten du har, hur många och hur djupa tandköttsfickor du har samt var tandstenen sitter (på kronan eller under tandköttet). I priset ingår även instruktion och information hur du i fortsättningen på bästa sätt kan sköta dina tänder hemma

Tips för att förebygga tandsten:

  • Borsta tänderna noga två gånger varje dag
  • Använd tandtråd, tandstickor eller mellanrumstandborste
  • Besökt din tandhygienist eller tandläkare regelbundet
  • Borsta alltid med fluortandkräm
  • Använd gärna fluorskölj